Malmfuru – impregnert fra naturens side

Når et furutre når en alder på ca. 40 år, trenger ikke stammen lenger de innerste vedcellene til å transportere næring og vann. Disse fylles da med kvae og harpiks, som gjennomtrenger kjerneveden og hindrer at treet råtner på rot. Trevirket blir dermed naturlig impregnert og det er en egenskap som vi i Norge har utnyttet i tusenvis av år.


Vi har reisverk av malmfuru som har stått i mer enn 1 100 år i de eldste stavkirkene. På Kvikne kirke har for eksempel en stor del av takspona ligget utsatt for vær og vind siden 1652, da taket opprinnelig ble lagt. Hemmeligheten er malmfuru med tette årringer som står i veden.

Bruksområde

Malmfuru har hatt en sentral rolle i norske trekonstruksjoner, og skal du restaurere en gammel bygning, båt, brygge, vasshjul eller en annen gammel trekonstruksjon er det malmfuru du skal bruke.

Brukt på riktig måte kan malmfuru vare veldig lenge, men i likhet med annet trevirke så må den få anledning til å tørke opp jevnlig. I kontakt med jord vil jordbakteriene kunne spise opp malmfurua i løpet av kort tid. Malmfuru egner seg derfor meget godt til kledning, tak og alle utvendige trekonstruksjoner over bakkenivå, som får anledning til å tørke opp mellom regnskurene. Ubehandlet vil malmfuru få farge fra omgivelsene. Mot sør og vest vil den bli gyllenbrun, mot nord og øst gråere. For å gi malmfurua en jevnere gråfarge overflatebehandles den ofte med jernvitrol.

Bruksområde

Miljøvennlig

Malmfuru er naturlig impregnert trevirke, og trenger ikke noen form for kunstig behandling for å vare. Malmfuru krever et skogbruk som lar trærne bli gamle nok før de hogges. Dermed bidrar bruk av malmfuru både til at det bindes mer CO2 i skogen, og at CO2 bindes i trekonstruksjonene. Det er heller ingen kunstige tilsetningsstoffer som forurenser. All malmfuru som vi bruker er PEFC-sertifisert, som viser at den kommer fra et bærekraftig skogbruk.

Miljøvennlig