La trevirket vare i generasjoner

Grunning – med eller uten mellomstrøk

Det er mange fordeler ved å velge grunnet kledning til huset eller hytta. Ikke bare sparer du arbeid, men kledningen er også bedre beskyttet og holder seg derfor penere.

Grunning, mellomstrøk og toppstrøk

Karene på beisen anbefaler en såkalt industriell påføring av grunning for kledningen til ditt hus. Da får du beskyttet overflaten av kledningen mot solnedbrytning. Grunningen skaper også en hinne som gjør det vanskeligere for svertesopp å få feste på trevirket.

Selv om flere produsenter sier at en grunning kan stå 1-2 år før mellomstrøk og toppstrøk påføres, er det klart at jo tidligere disse sluttstrøkene påføres, desto bedre kvalitet får sluttproduktet.

Grunning, mellomstrøk og toppstrøk

Unngå tørkestripe

Hvis du vet hvilken toppstrøkfarge du skal ha på huset eller hytta, anbefaler vi at du bestiller kledningen med mellomstrøk i samme farge. Her kan vi bruke NCS-koder. Da får du mindre «tørkestripe»-problematikk på veggen din og sparer deg selv for mellomstrøket.


Den såkalte «tørkestripen» oppstår fordi kledningsbordene kan bøye seg svakt og trekke seg litt sammen. Dette er helt normalt på et levende materiale som treverk.

Unngå tørkestripe

Toppstrøk er siste hånd på verket

Toppstrøket/sluttstrøket må vente til veggen er ferdig montert fordi det ofte oppstår mindre skader, samt at hodet på festemidlene som regel ønskes overmalt.


Toppstrøk er siste hånd på verket