Se hvordan fargene eldes naturlig over tid

For royalprosessen har vi flere produksjonsanlegg da vi også tilsetter fargepigmenter i treet. Alvdal Skurlag er en av 2 produsenter som leverer alle royalfargene: Rødt, Oker, Fjellgrå, Brun, Svart og Klar (upigmentert linolje).

Under royalprosessen vil oljen presses inn i treet, og du skal følgelig ikke ha en dekkende oljefilm over alt trevirket. Royalfargene er derfor transparente og du vil se trestrukturen gjennom pigmentene. Dette i motsetning til dekkende malinger hvor all trestruktur forsvinner.

Se kart for levering

Levende farger

Alvdal Royal uten farge

Alvdal Royal klar er den behandlingen som forandrer trevirket mest, siden den ikke har fargepigmenter som beskytter mot UV-strålingen. Over tid vil denne utvikle seg på samme måte som ubehandlet tre eller CU-impregnert trelast som ikke etterbehandles.

Fargen på nyprodusert trelast varierer i fargeskjær fra grønnlig, gulaktig til brunaktig. Uansett hvilken «startfarge» trevirket har, vil Royal Klar over tid lysne, gulne og gråne. Terrasser/kledning som får nedbør på seg vil bli værgrå. Terrasser og kledning som ligger under takutstikk og ikke får fuktighet på seg, vil gulne. Tretak ligger alltid i det fri og vil bli værgrå på samme måte som malmfuru. Kort sagt utfolder naturens egen fargepalett seg i fritt spill.

Alvdal Royal uten farge

Viktig å vite

De pigmenterte fargene vil over tid blekes og gradvis forsvinne, ettersom vær og vind bryter ned overflaten. Dette skjer raskest på terrasser og sør- og vestvendte veggflater.

Ofte vil fargen lysne mye i starten når sol og vann fjerner fargepigmentene i oljen og samtidig gråner grønnskjæret fra kobberimpregneringen.

Fargepigmentene – jo mørkere de er – bidrar dessuten til at trevirket får en høyere temperatur når solen skinner. Kvaeutkok, spesielt rundt kvister, kan da forekomme. Kvaen vil over tid størkne og forvitre, men vil være med og lage et fargespill på veggen. Ser du kvaeutkok, vet du at det treet som kledningen eller terrassebordene er hentet fra, er av høy kvalitet.

Vedlikehold av royalimpregnerte fasader vil innebære at du oljer på nytt, med eller uten fargepigmenter – avhengig av om du ønsker å beholde fargen eller få den noe mørkere.

NB! Husk at all kappet ende-ved skal settes inn med olje før montering.

Viktig å vite
Viktig å vite

Farger som passer til Royal-fargene

Mange lurer på hvilke fargekoder Royal-fargene har. Siden oljen er transparent har ikke Royal-impregnerte materialer noen NCS-fargekode. Produsentene angir egne navn på sine farger, og disse kan variere fra produsent til produsent.

Et tips er derfor å sammenligne fargene fra ulike leverandører før du bestemmer deg.

Det vil alltid være flere fargenyanser i Royal-impregnerte materialer, og fargene vil også utvikle seg over tid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

La oss holde deg oppdatert med inspirasjon og ­ nyheter innen kledning, terrasse og annen trelast, slik at du kan bruke tiden din på det som betyr mest for deg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!