Se hvordan fargene eldes naturlig over tid

For royalprosessen har vi flere produksjonsanlegg da vi også tilsetter fargepigmenter i treet. Alvdal Skurlag er en av 2 produsenter som leverer alle royalfargene: Rødt, Oker, Fjellgrå, Brun, Svart og Klar (upigmentert linolje).

Under royalprosessen vil oljen presses inn i treet, og du skal følgelig ikke ha en dekkende oljefilm over alt trevirket. Royalfargene er derfor transparente og du vil se trestrukturen gjennom pigmentene. Dette i motsetning til dekkende malinger hvor all trestruktur forsvinner.

Se kart for levering

Levende farger

Royal-behandlingen skjer i det ytterste laget av trevirket. Impregneringen og linoljen er presset inn i trevirket, mens pigmentene blir liggende i overflaten. Over tid vil fargene derfor blekes og endres ved påvirkning av vær og vind. Linoljen vil imidlertid fortsatt være virksom, siden den ligger inne i treet og beskytter trevirket etter hvert som overflaten slites ned.

Illustrasjonen til høyre viser hvordan fargene kan utvikle seg over tid, men dette er altså kun en indikasjon, ingen fasit. Utviklingen vil variere i hvert enkelt tilfelle. Flytt på slideren for å se utviklingen.

Klar for min Klar etter min
Ny
Over tid

Klar

Alvdal Royal uten farge

Alvdal Royal klar er den behandlingen som forandrer trevirket mest, siden den ikke har fargepigmenter som beskytter mot UV-strålingen. Over tid vil denne utvikle seg på samme måte som ubehandlet tre eller CU-impregnert trelast som ikke etterbehandles.

Fargen på nyprodusert trelast varierer i fargeskjær fra grønnlig, gulaktig til brunaktig. Uansett hvilken «startfarge» trevirket har, vil Royal Klar over tid lysne, gulne og gråne. Terrasser/kledning som får nedbør på seg vil bli værgrå. Terrasser og kledning som ligger under takutstikk og ikke får fuktighet på seg, vil gulne. Tretak ligger alltid i det fri og vil bli værgrå på samme måte som malmfuru. Kort sagt utfolder naturens egen fargepalett seg i fritt spill.

Viktig å vite

De pigmenterte fargene vil over tid blekes og gradvis forsvinne, ettersom vær og vind bryter ned overflaten. Dette skjer raskest på terrasser og sør- og vestvendte veggflater.

Ofte vil fargen lysne mye i starten når sol og vann fjerner fargepigmentene i oljen og samtidig gråner grønnskjæret fra kobberimpregneringen.

Fargepigmentene – jo mørkere de er – bidrar dessuten til at trevirket får en høyere temperatur når solen skinner. Kvaeutkok, spesielt rundt kvister, kan da forekomme. Kvaen vil over tid størkne og forvitre, men vil være med og lage et fargespill på veggen. Ser du kvaeutkok, vet du at det treet som kledningen eller terrassebordene er hentet fra, er av høy kvalitet.

Vedlikehold av royalimpregnerte fasader vil innebære at du oljer på nytt, med eller uten fargepigmenter – avhengig av om du ønsker å beholde fargen eller få den noe mørkere.

NB! Husk at all kappet ende-ved skal settes inn med olje før montering.

Farger som passer til Royal-fargene

Mange lurer på hvilke fargekoder Royal-fargene har. Siden oljen er transparent har ikke Royal-impregnerte materialer noen NCS-fargekode. Produsentene angir egne navn på sine farger, og disse kan variere fra produsent til produsent.

Et tips er derfor å sammenligne fargene fra ulike leverandører før du bestemmer deg.

Det vil alltid være flere fargenyanser i Royal-impregnerte materialer, og fargene vil også utvikle seg over tid. Vi har likevel satt opp en oversikt over fargekoder på beis, som kan passe til våre Royal-farger. Dette er altså farger som går igjen i nyansene til Alvdal Royal fargene.

 • Alvdal Royal brun
  Jotun Trebitt 676 Tjærebrun

  Alvdal Royal rød
  Jotun Trebitt 859 Rød Mahogny

  Alvdal Royal oker
  Jotun Trebitt 658 Høstbjørk

  Alvdal Royal fjellgrå
  Jotun Trebitt 9075 Røykgrå

  Alvdal Royal svart
  Har ikke noen farge på beis, men siden den er nokså dekkende har vi fått en
  RAL-kode: 9004

  Alvdal Royal Klar
  Har ingen fargekode, siden det er en olje uten pigmenter.