Saltakshytte på Nerskogen

Denne hytta er utviklet av selvstendig tømrer Robert Krogstad og On Arkitekter og Ingeniører. En moderne variant av den tradisjonelle saltakshytta, hvor Alvdal Royal svart går igjen på tak og vegger.

Beliggenhet og materialvalg

Denne hytta ligger på Nerskogen, som nummer to av samme type i et nylig regulert hyttefelt, «Myrslettet hyttegrend» med totalt 32 tomter. Reguleringsplanen er skreddersydd for denne typen hytter, og tanken er å få til et helhetlig hyttefelt hvor bygningene varierer i størrelse, farger, materialbruk og sammensetting. Det er likevel viktig å få en helhet over feltet uten at det gir rekkehusfølelse.

Nerskogen har utrolig mange fine kvaliteter både sommer og vinter. Ski og fotturer i Trollheimen og Ramsfjella , fiske i Granasjøen eller elver og fjellvann. Sykling på stier og sæterveier.
– Robert Krogstad, selvstendig tømrer

Hyttestilen er valgt ut fra egne estetiske preferanser, og er kledd med rektangulær låvekledning 19x148 i Alvdal Royal svart både på vegg og tak. Uteboden har Alvdal Royal klar. Under takpanelet på hytta er det krysslektet oppå en luftet konstruksjon tekket med sveiset PVC-duk. Duken, sammen med beslag, danner ei renne bak veggpanelet ved takfoten, med skjulte nedløp i utlektinga bak panelet.

Den aktuelle hytta på Nerskogen består av tre saltaksvolumer satt sammen for å skape et tun tilpasset nettopp denne aktuelle tomtesituasjonen. Detaljeringen er holdt knapp, slik at man rendyrker et enkelt formspråk samtidig som det speiler tilbake på gamle tradisjoner.
– Sivilarkitekt Gunhild Reitan, On Arkitekter og Ingeniører AS

Hvorfor Alvdal Skurlag

Krogstad sier han har brukt Alvdal Royal kledning på mange av sine prosjekter de siste årene.

Jeg liker overflaten, hvordan det eldes/grånes, at det er ferdig behandlet ved montering og så og si vedlikeholdsfritt. Opplevd kvalitet i forhold til pris er også viktig.
– Robert Krogstad
De store vindusflatene i oppholdsrommene gir en fin sammenheng mellom ute og inne, og bringer naturen tett på. Krogstad har vært opptatt av høy kvalitet på utførelse, materialer og detaljer både ut- og innvendig.
Sivilarkitekt Gunhild Reitan, On Arkitekter og Ingeniører AS

Innsiden av hytta

Innvendig er det valgt 9% furu slettpanel fra Kjeldstad Trelast på alle vegger, den ekstra nedtørkingen gjør at panelet har minimalt med krymp etter montering og er veldig formstabilt. Det er viktig når detaljeringen er stort sett listefritt bortsett fra minimale karmlister og gulvlist.

Kombinasjonen av liggende panel på langsgående vegger og stående på tverrgående skaper en spennende effekt, og med litt nøyaktighet i arbeidet blir det pene hjørner. Panelet ble montert ubehandlet og etterbehandlet med Osmovoks.

Det er spilehimlinger for det meste. Luftige rom, glatte flater og store vinduer gir ofte uønsket klang , men spilehimlingen demper klangen effektivt og det har blitt en behagelig akustikk selv med sparsom møblering.

Om tømrer Robert Krogstad

Krogstad er selvstendig tømrer fra Berkåk i Rennebu, og har hatt egen virksomhet siden 2007. De siste årene har det gått mer og mer i hyttebygging på Nerskogen, både alene og i samarbeid med andre selvstendige tømrere. Han har for øyeblikket en lærling.

Kontaktinformasjon:
robertkrogstad73@gmail.com